例1:Many years ago, when I was fresh out of school and working in Denver, I was driving to my parents' home in Missouri for Christmas. I stopped at a gas station (加油站) about 50 miles from Oklahoma City, where I was planning to stop and visit a friend. While I was standing in line at the cash register (收款台), I said hello to an older couple who were also paying for gas. (2006年全国卷I,B篇)
60. The author planned to stop at Oklahoma City _______.
A. to visit a friend
B. to see his parents
C. to pay or the cash register
D. to have more gas for his car
解析:这是一道细节题。根据题干中的Oklahoma City,我们可以定位到原文的第二句话:“I stopped at a gas station about 50 miles from Oklahoma City, where I was planning to stop and visit a friend.”分析句子结构,定语从句where...的先行词是Oklahoma City,关系副词where相当于in which,将定语从句还原为正常语序:I was planning to stop and visit a friend in Oklahoma City,可确定作者在Oklahoma City停留是计划(planning to)去拜访一个朋友。因此正确答案为A。
例2:Coming in a close second—and often wrongly mentioned as the most distant land—is Easter Island, which lies 1,260 miles east of its nearest neighbor, Pitcairn Island, and 2,300 miles west of South America.
The mountainous 64-square-mile island was settled around the 5th century, supposedly by people who were lost at sea. They had no connection with the outside world for more than a thousand years, giving them plenty of time to build more than 1,000 huge stone figures, called moai, for which the island is most famous. (2003年全国卷,A篇)
57. Which of the following is most famous for moai?
A. Tristan da Cunha. B. Pitcairn Island.
C. Easter Island. D. St. Helena.
解析: 分析题干可知,因moai而闻名的是一座岛屿(the island),因此解题的关键就在于找到上文最后一句话中the island的具体所指。回到上文第一段,出现了两个岛的名字:Easter Island和Pitcairn Island,进一步分析句子结构可知,主语为Easter Island,而Pitcairn Island出现在which引导的定语从句中,是和Easter Island相邻的岛屿,所以下段中出现的The mountainous 64-square-mile island和最后一句中的the island指的也是Easter Island,故正确答案为C。
In the restaurant
There is probably nothing more annoying than a diner receiving or making a call near you when you are in a restaurant. The icy glares you receive should be warning that it is not appreciated. Turn your phone off and use your message service to return calls after you leave. (2005年上海春季卷,B篇)
79. According to the passage, the most annoying thing in a restaurant is that ________.
A. you receive icy glares
B. a nearby diner is answering a phone call
C. you have to use the message service
D. you can not return calls until after you leave
解析:解题的关键就在于理解词组nothing more ... than的准确含义:“没有什么能比得上……”,即“最……”,用比较级表示最高级的意义。原文第一句中说明了最annoying的事件是:receiving or making a call near you,因此可判定正确答案为B。然而,这道题的其他三个选项的内容在原文中也有出现,如果考生不理解词组nothing more ... than是比较级表最高级的意思,又受到其他三个选项的干扰,则会无从选择。
They are not working hard at English only for themselves. 他们在努力学习英语,这样做并不仅仅是为了他们自己。
错误表达:They are working hard at English not only for themselves.
全部否定:All germs are invisible to the naked eyes. 所有细菌都不能被肉眼所见。
部分否定:Not all worms are visible to the naked eyes. 并不是所有的虫子都能被肉眼所见。
(3) 含有more than / no more ... than的句子
The question is more than the boy is able to work out. 这个男孩是没有能力解出这道题的。
A family without love is no more a home than a body without soul is a man. 就像一个没有灵魂的躯体不能称之为人一样,一个没有爱的家庭就不能称之为家。
* The left half of the brain controls the right side of the body. The right half controls the left side.
* One half of the brain is always dominant (in charge). Usually, the left brain is dominant, which is why 90% of people are right-handed. (2007年江苏卷,D篇)
70. From the passage, we know the reason why around 10% of people are left-handed is that ________.
A. their frontal lobe is usually dominant
B. their temporal lobe is usually dominant
C. their right brain is usually dominant
D. their left brain is usually dominant
例2:Jim suffered heart problems. In conversation he expressed little joy and it seemed that his life was drawing to a close.
When his heart problems led to operation, Jim went through it successfully, and a full recovery was expected. Within days, however, his heart was not beating properly. Jim was rushed back to operation, but nothing was found to explain the cause of his illness. He died on the operating table on the day before his 48th birthday. (2007年四川卷,B篇)
59. Jim was sent back to operation because ________.
A. his heart didn't work well
B. he expected a full recovery
C. his life was drawing to a close
D. the first one wasn't well performed
解析:题干中“Within days, however, his heart was not beating properly. Jim was rushed back to operation ...”这两个句子之间虽无表示原因的连词,但它们之间形成了意义上的因果关系。即Jim的心脏跳动不正常,所以再次进行手术。正确答案为A。
例3:What will people die of 100 years from now? If you think that is a simple question, you have not been paying attention to the revolution that is taking place in bio-technology (生物技术). With the help of new medicine, the human body will last a very long time. Death will come mainly from accidents, murder and war. Today's leading killers, such as heart disease, cancer, and aging itself, will become distant memories. (2007年辽宁卷,A篇)
56. According to the passage, human death is now mainly caused by ________.
A. diseases and aging
B. accidents and war
C. accidents and aging
D. heart disease and war
解析:根据题干中的关键词mainly caused,可对应至原文中的leading killers,such as后列举出了具体内容,因此正确答案为A。